Top Food Blogs

Wednesday, July 11, 2012

UTHAPPAMU [ WITH IDLY FLOUR ]


Uthappam made of Idly batter is very  tasty made of different flavour 

Ingredients = 

  • Urad dal - 1 cup 
  • Idli rawa - 2 cups
  • Soda-bi-carb a pinch [ cooking soda ] 
  • Salt to taste 
  • Onion - 1 small
  • Cumin seeds - 1/2 tsp 
  • Channa dal 1/2 tsp 
  • Green chilies 4 
  • Ginger - 1 inch piece 
  • Cilantro leaves few springs 
  • Curry leaves  - 8 
Method of preparation = 
  • Soak urad dal in water for around 4 - 5 hours ,refresh the urad dal in fresh water and grind it into fine paste adding minimum water.
  • Soak idly rawa in water for half an hour [by cleaning the rawa trice],squeeze the water of idly rawa and keep aside ,
  • Remove ground urad dal in a mixing bowl and mix idly rawa together by adding few pinches of salt and cooking soda .leave the batter in a warm place for over night 
  • Remove stems,wash and finely chop green chiles,
  • Wash and tear curry leaves into small pieces ,
  • Peel and finely chop the onion,
  • Wash and finely chop cilantro 
  • In the morning add cumin seeds and channa dal to the idly batter and mix thoroughly before making uthappam 
  • Heat a flat pan on a medium and high heat, apply oil to the pan with the back of the spoon.
  • when pan gets hot, pour a ladle full of idly batter in the middle 
  • Garnish the uppam with chopped onion,chilies,chopped cilantro,curry leaves .
  • Pour oil ( 1 tsp ) around the uppam [ cook uppam in a small flame ]cover it with a lid so it will cook evenly 
  • And when you see the sides of uppam start changing its colour ,turn to other side 
  • Leave for few seconds and remove from heat 
  • Repeat in the same way for other uthappam's also 
  • Serve hot with coconut chutney or ginger chutney or curd 
ఇడ్లీ పిండి తో ఉత్త లే  కాదు ఊతప్పమం  కూడా  వేసుకోవచ్చు ఇది ఇంకా బాగుంటుంది చేసి చూడండి  మరి ...............................

కావలిసిన పదార్థములు =
  • మినపబేడలు  - 1 గ్లాస్ 
  • ఇడ్లీ రవ్వ - 2 గ్లాస్సెస్ 
  • ఉల్లిగడ్డ 1 [సన్నగా ముక్కలు చేసుకోవాలి ]
  • పచ్చి మిరపకాయలు - 3 [ సన్నటి ముక్కలు చేసుకోవాలి ]
  • అల్లము - 1 ఇంచ్ [ సన్నటి ముక్కలు చేసుకోవాలి]
  • కొత్తిమీర - కాస్త [ కడిగి సన్నగా తరుగుకోవాలి]
  • కరివేపాకు - 9 ఆకులు [ సన్నగా తరుగుకోవాలి]
  • ఉప్పు 
  • సోడా పొడి - 1/4 త్స్ప్ 
  • జీలకర్ర - 1/2 tsp 
  • శనగ బేడలు - 1/2 tsp 
తాయారు చేసుకునే పద్ధతి = 
  • వుద్దిబేడలు  ఒక రెండు సార్లు కడిగి మంచి నీటిలో నాన  బెట్టుకోవాలి ఒక 4-5 గంటలు 
  • ఇడ్లీ రవ్వ  మూడు సార్లు కడిగి ఒక అర గంట నాన బెట్టుకొని నీరు అంత పిండి పక్కన పెట్టుకోవాలి 
  • వుద్దిబేడలు  మెత్తగా రుబ్బుకొని  కడిగి పెట్టుకున్న రవ్వ వేసుకొని తగినంత ఉప్పు వేసుకొని ,సోడా పొడి వేసుకొని బాగా కలిపి పెట్టుకోవాలి మర్నాటి ఉదయము  ఊతప్పమం వేసుకోవాలి 
  • పెన్నము పెట్టుకొని వేడి అయ్యినాక  మూడు రోజు రుబ్బుకున్న ఇడ్లీ పిండి లో జీలకర్ర ,శనగ బేడలు వేసుకొని బాగా కలుపుకోవాలి .
  • అలా  కాలుతున్న పెన్నము మీద పిండి వేసుకొని తరుగు కున్న ఉల్లిగడ్డ ముక్కలు,అల్లము ముక్కలు,కొత్తిమీర,కరివేపాకు,పచ్చిమిరపకాయలు అన్ని వేసుకొని సన్న టి మంట  మీద కాల్చుకోవాలి పైన మూత  పెట్టుకోండి సమంగా కాలుతుంది .
  •  అలా  రెండు వైపులా కాల్చుకొని వేడి వేడి గా వడ్డించండి 
  • ఇది కొబ్బెర చట్నీ తో కాని అల్లము పచ్చడి తో కాని చాలా  బాగుంటుంది .


PS:Please leave a comment once you are done.
      Thank You!

No comments:

Post a Comment