Top Food Blogs

Wednesday, July 4, 2012

RICE FLOUR VEGETABLE ROTTI



This is a very traditional rotti made with rice flour.Rice flour is mixed with hot water along with different vegetables,which are finely chopped,It is quite healthy and not spicy so kids also can eat ,even though Rice flour was used in it , there are more other ingredients which are healthy.

Ingredients =

Rice flour - 1/2 cup
onion - 1/4 
fresh coconut (grated) - 1/4 cup
carrot (grated) - 1/4 cup
spring onion - 1/4 cup  (cut into small pieces)
cumin seeds - 1/4 tsp
cilantro - few springs
green chillies - 1 (cut into small pieces)
chana dal - 1/4 tsp
salt - as per taste

Method of preparation =

Peel and finely chop the onion .
In a mixing bowl,mix rice flour together with ,carrot,spring onion,green chilles,fresh coconut,onion,cilantro,chana dal,salt in a smooth dough using hot water we just boiled [ use little more water or rice flour if necessary ]
Divide the dough into small portions[if necessary]
Heat a flat pan on medium heat.
When pan gets little warm,place the dough on the pan.
Press the dough and spred it with help of wet fingures into thick roti [around 5 inchs diameter]
pour  tsp of oil on and around the rotti.
Cook for a minute (or) two until the bottom side turns light golden brown.
Trun on the other side and cook for 2 mints 
Remove rotti from heat and repeat the same the remaining portion(s)[ if u  took more flour]

serve Rice flour vegetable Rotti with simple garlic pickle or with any chutney or plain there are vegetables in it .



బియ్యం  రొట్టె  చేయడము సులువు ఆరోగ్యము ఎందుకంటే దీనిలో ఎన్నో కూరగాయలు వున్నాయి కాబట్టి మరి  చేసుకుందాము పదండి .............................

కావలిసిన వస్తువులు -
  • బియ్యం పిండి - 1/2 కప్ 
  • ఉల్లిగడ్డ  - 1/4 సన్న ముక్కలు చేసుకోవాలి 
  • తాజా కొబ్బరి (తురుముకోవాలి) - 1/4 కప
  • క్యారట్  (తురుముకోవాలి) - 1/4 కప్
  • నూనె                                                                                                                                                   ఉల్లి  కాడలు  - 1/4 కప్పు (చిన్న ముక్కలుగా కట్)
  • జీలకర్ర - 1/4 స్పూన్
  • కొత్తిమీర  - కొoచము  
  • పచ్చిమిరపకాయలు - 1 (చిన్న ముక్కలుగా కట్)
  • శనగ బేడలు  - 1/4 స్పూన్
  • ఉప్పు - రుచి ప్రకారం
    తయారీ పద్దతి  =
    • ఒక  గిన్న తీసుకొని దానిలో  బియ్యము పిండి,ఉల్లిగడ్డముక్కలు,క్యారట్ తురుము,కొబ్బెర,మిరపకాయ ముక్కలు,ఉల్లికాడలు,జీలకర్ర,ఉప్పు,శనగ బేడలు,కొత్తిమీర,ఉప్పు  అన్ని వేసుకొని  కంచుకున్న వేడి నీరు వేసుకొని బాగా కలుపుకోవాలి 

    • పొయ్యి మీద పెన్నము పెట్టు కొని వెచ్చ పడినాక  ఒక చెంచా  నూనె వేసుకొని కలుపుకున్న పిండి ఒక ఉల్లే [(బాల్ లాగా) పైన చూయించిన పిండి రెండు వుల్లెలు చేసుకోండి] 
    • తీసుకొని చేతి ని తడి చెసుకుoటూ వేళ్ళతో  వత్తుకోండి  పల్చగా 
    • వట్టుకున్న రొట్టె  పైన  నూనే వేసుకొని  మంట  పెంచుకొని రెండు వైపులా  కాల్చుకోవాలి 
    • అంతే  ఎంతో రుచి కరమయిన బియ్యం రొట్టి తయ్యార్ 
    • దీనిని అల్లము పచ్చడి తో తింటే చాలా బాగుంటుంది 
     




    PS:Please leave a comment once you are done.
          Thank You!


    No comments:

    Post a Comment