Top Food Blogs

Friday, July 20, 2012

PONGAL ROTTI


We have to use  ven pongal /katta pongal /upppongal  to prepare  this roti  . As we learnt pongal  , rice is pressure cooked with mong dal  till rice is soft .A tempering is prepared with cumin seeds ,black pepper corns and curry leaves .the rice is then tempered with the spices with ghee and little oil .

Ingredients = 

  • pongal - 1 cup
  • chana dal - 1/2 tsp 
  • curry leaves - 8 
  • green chillies - 3 
  • onion - 1 small
  • rice flour - 2 tsp 
  • jowar flour - 2 tsp or chiroti rawa - 2 tsp 
  • cilantro springs 
  • salt - 1/4 tsp 
  • oil - for frying
Method of preparation = 
Remove stems,wash and finely chop green chillies
Wash and tear curry leaves into small pieces
Peel and finely chop the onion,Wash and finely chop cilantro 
In amixing bowl mix together with pongal [cooled{means morning  or afternoon prepared and left means that}] withchopped onion,green chillies,cilantro springs,cumin seeds,rice flour,jowar flour or chiroti rawa ,chana dal and salt into a dough 
Divide the dough into small portions.
Heat a flat pan on medium heat.
When pan gets little warm sim the flame,place the dough on the pan.
Press the dough and spread it with help of wet fingers [dipping hand into water]into a thick attu
[around 5 inch diameter]
Pour few drops of oil around attu.
Cook for a minute or two until the bottom side turns golden brown.
Turn on the other side and cook for 2 mints 
Remove roti  from heat and repeat the same with remaining(s)


  • ఉప్ప పొంగల్ - 1 కప్ 
  • జీలకర్ర - 1/2 tsp 
  • కొత్తిమీర - కాస్త [కడిగి సన్నగా తరుగుకొని పెట్టాలి]
  • బియ్యం  పిండి - 2 tsp  
  • చిరోటి రవ్వ  - 2 tsp 
  • కరివేపాకు - 9 
  • ఉల్లిగడ్డ - 1 చిన్నది 
  • పచ్చిమిరపకాయలు - 3 చిన్నగా ముక్కలు చేసుకోవాలి 
  • ఉప్పు - రుచికి సరిపడ
  • శనగ బేడలు - 1 tsp 
  • నూనె    
తయారు చేసుకునే పధ్ధతి =
  • మొదట ఉదయము చేసుకున్నపొంగాలి ఒక గిన్నలోకి తీసుకొని సన్నగా తరుగుకున్న వుల్లిగడ్డముక్కలు,పచ్చిమిరపకాయముక్కలు  కరివేపాకు,కొత్తిమీర,శనగ బేడలు ,జీలకర్ర ,కాస్త ఉప్పు,బియ్యంపిండి,జొన్నపిండి లేక చిరోటి రవ్వ వేసుకొని బాగా మెత్త గా కలుపుకొని 
  • ఇప్పుడు  పెన్నము  తీసుకొని  కాస్త నూనె  వేసుకొని  అట్టులా  వత్తు కోండి [చేతికి నీరు అద్దుకుంటూ వత్తండి  డైరెక్ట్  పాన్ మీదే ]
  • ఈ  వత్తుకున్న  అట్టు  పెన్నము  పొయ్యి మీద పెట్టుకొని ఒక 1/4 tsp  నూనె  వేసుకొని పెద్ద  మంట  మీద రెండు వైపుల  కాల్చుకోండి [ఇవి  కాస్త మందము గా  వుంటుంది,  మరీ  పెద్దవి వత్తు కోవద్దు స్మూత్  గా ఉండుంది విరిగి పోతాయి] అంతే  పొంగలి రొట్టె  తయ్యార్ .
ఇలా  చల్ల చల్లని పొంగలి తో వేడి వేడి రొట్టె తయ్యార్ అస్సలు పొంగల్ తిన్నట్టు వుండదు రొట్టె తిన్నట్టు వుంటుంది మరి చేసుకోండి .



PS:Please leave a comment once you are done.
      Thank You!

No comments:

Post a Comment