This is instant dosa prepared with out fermentation ,it is very easy to prepare with less ingredients like wheat flour and little of rice flour for crispy ness which old item which my grany use to prepare for my grand father .
so let us start for preparing ........................
Ingredients =
కారం గోధుమ దోస తయారికి కావలిసిన వస్తువులు -
so let us start for preparing ........................
Ingredients =
- wheat flour - 1 cup
- rice flour - 2 tsp
- green chillies - 4
- onion - 1 small
- cilantro springs
- salt as per taste [little only because the sweetness of flour will go when salt is more]
- cumin seeds - 1/4 tsp
- curry leaves - 8
- oil - as required
Method of preparation =
- remove stems,wash and chop green chilies
- wash and tear curry leaves into small pieces ,
- peel and chop the onion into cubes
- wash and chop cilantro
- Grind green chilies,salt and cilantro springs into a paste and then add onion to the chilli paste and coarsely grind the onin with chili paste [like this chilli paste is prepared to goduma dosa ]
- In a mixing bowel ,mix together wheat flour , rice flour , grounded chilli paste , curry leaves , cumin seeds
- Add enough water to make it some what thin batter
- Heat a flat pan on a high heat ,apply oil to the pan with back of the spoon (or) with onion slice
- When the pan gets hot,pour a ladle full of dosa batter in a circular motions
- Make sure that the batter is thin enough when the batter hits the hot pan dosa makes small holes ,
- If there are are big holes try to fill them
- Don't spread the batter with the back of the ladle [ it wont come and it will stick to the ladle]
- Pour 1 tsp of oil around dosa for frying
- Fry on low and medium flame till the bottom starts changing its colour into golden brown colour
- carefully turn to another side by redusing the heat to medium ,when other side also get fried serve the spicy crispy goduma dosa plain as it have chillies or some pickle as per taste .
- Repeat the same procedure with the left batter also
If it is too thin dosa won't come out from the pan so add some wheat flour and rice flour
కారం గోధుమ దోస తయారికి కావలిసిన వస్తువులు -
- గోధుమపిండి - 1 కప్
- బియ్యం పిండి - 2 tsp
- పచ్చిమిరపకాయలు - 5
- కొత్తిమీర - కాస్త
- ఉల్లిగడ్డ - 1 చిన్నది
- కరివే పాకు - 4
- ఉప్పు
- నూనె కాల్చుకోవడానికి
- జీలకర్ర - 1/4 tsp
తాయారు చేసుకునే పద్ధతి -
- మొదట పచ్చిమిరపకాయలు తొడిమెలు తీసుకొని కడిగి పెట్టుకోవాలి
- ఉల్లిగడ్డ పొట్టు తీసుకొని కడిగి ముక్కలుగా చేసుకోవాలి
- మిక్సీ లో పచ్చిమిరపకాయలు,ఉప్పు,కొత్తిమీర వేసుకొని మెత్తగా తిప్పుకోవాలి చివరకి ఉల్లిగడ్డ ముక్కలు వేసుకొని కచ్చాపచ్చా గా గ్రయ్డ్ చేసుకొని.
- ఒక గిన్నలోకి తీసుకొని గోధుమపింది,బియ్యంపిండి, కరివేపాకు,జీలకర్ర అన్ని వేసుకొని నీళ్ళు పోసుకొని ఉండలు లేకుండా కలుపుకోవాలి
- నీల్లగా కలుపుకోవాలి
No comments:
Post a Comment