This is instant dosa prepared with out fermentation ,it is very easy to prepare with less ingredients like wheat flour and little of rice flour for crispy ness which old item which my grany use to prepare for my grand father .before we lernt spicy goduma dosa ,now plain dosa with different type of chutney which combination of this dosa .
so let us start for preparing ........................
Ingredients for preparing dosa =
- wheat flour - 1 cup
- rice flour - 2 tsp
- salt as per taste [little only because the sweetness of flour will go when salt is more]
- cumin seeds - 1/4 tsp
- oil - as required
Method of preparation =
- In a mixing bowel ,mix together wheat flour , rice flour ,cumin seeds,salt .
- Add enough water to make it some what thin batter
- Heat a flat pan on a high heat ,apply oil to the pan with back of the spoon (or) with onion slice
- When the pan gets hot,pour a ladle full of dosa batter in a circular motions
- Make sure that the batter is thin enough when the batter hits the hot pan dosa makes small holes ,
- If there are are big holes try to fill them
- Don't spread the batter with the back of the ladle [ it wont come and it will stick to the ladle]
- Pour 1 tsp of oil around dosa for frying
- Fry on low and medium flame till the bottom starts changing its colour into golden brown colour
- carefully turn to another side by redusing the heat to medium ,when other side also get fried serve the spicy crispy goduma dosa plain with chutney .
- Repeat the same procedure with the left batter also
If it is too thin dosa won't come out from the pan so add some wheat flour and rice flour
Ingredients for making chutney =
- roasted chana dal /bhuna dal - powder - 1/2 cup
- green chillies - 5
- grated coconut - 4 tsp
- salt as per taste
- cilantro few springs [ coriender leaves ]
- curd - 11/2 cup (not fresh one day before)
For the tempering =
- cumin seeds - 1/4 tsp
- mustard seeds - 1/4 tsp
- urad dal - 1/4 tsp
- curry leavs - 4
- broken red chilli - 1
- oil 2 tsp
Preparation =
- Ground roasted chana dal into a fine powder .
- Wash and chop green chillies
- Grind coarsely green chillies,grated coconut,salt,coriander leaves
- Mix this chilli paste with curd and roasted chana dal powder ,with sufficient water .
- Prepare tempering by adding all tempering items in order ,when urad dal turns golden colour , pour tempering over the chutney .and mix well and serve with plain goduma dosa very good combination try this .......
గోధుమ దోస చట్నీ తో
PS:Please leave a comment once you are done.
Thank You!
- గోధుమపిండి - 1 కప్
- బియ్యం పిండి - 2 tsp
- ఉప్పు
- నూనె కాల్చుకోవడానికి
- జీలకర్ర - 1/4 tsp
తాయారు చేసుకునే పద్ధతి -
- ఒక గిన్నలోకి గోధుమపింది,బియ్యం పిండి,జీలకర్ర అన్ని వేసుకొని నీళ్ళు పోసుకొని ఉండలు లేకుండా కలుపుకోవాలి
- పిండి నీల్లగా కలుపుకోవాలి ,చిక్కగా వుంటే దోస మందముగా వస్తుంది రుచి వుండదు ,కాబట్టి నీల్లగా కలపండి .
- పోయి మీద పెన్నము పెట్టుకొని కాలినాక దోస పిండి గంట తో పెన్నము మీద పోసుకోవాలి ,
- తరువాత మంట తగ్గించుకొని కాస్త నూనె దోస చుట్టురా పోసుకొని ఉంచాలి .చుట్టురా కాలిన వెంటనే తిప్పుకొని రెండవ వయిపు కాల్చుకోవాలి .
- ఇలా కాలిన దోసను వేడి వేడి గా చట్నీ తో వడ్డించండి ..........................
చట్నీ తయారికి కావలిసినవి =
- పప్పుల పొడి - 1 కప్
- పెరుగు - 1 కప్
- పచ్చిమిరపకాయలు - 4
- పచ్చికోబ్బెర - 5 tsp
- కొత్తిమీర కాస్త
- ఉప్పు తగినంత
- తిరవాత గింజలు - 1 tsp [ఆవాలు,జీలకర్ర,మినపబెడలు,ఒట్టి మిరపకాయ]
- నూనె - 1 tsp
తాయారు చేసుకొనే పద్ధతి =
- పచ్చిమిరపకాయలు,ఉప్పు,కొత్తిమీర,కొబ్బెర అన్ని కలిపి గ్రయ్డ్ చేసుకొని ఈ పేస్టు పెరుగు లో వేసుకొని ,
- పప్పులపొడి వేసుకొని తగినంత నీళ్ళు వేసుకొని బాగా కలుపుకొని
- పొయ్యి మీద పెన్నము పెట్టుకొని నూనె వేసుకొని కాగినాక తిరవాత గింజలు వేసుకొని వేగినాక కలుపుకున్న చట్నీ లో వేసుకొని బాగా కలుపుకొని దోసతో వడ్డించుకోవాలి ..........
- ఈ గోధుమ దోశకు ఈ చట్నీ నే తినాలి దోస తియ్యగా వుంటుంది ,చట్నీ కాస్త పులుపు మీద వుంటుంది అందుకు .........
PS:Please leave a comment once you are done.
Thank You!
No comments:
Post a Comment