Top Food Blogs

Friday, July 13, 2012

GUMMADIKAYA PULUSU {ASH GURD} [ FOR RICE ]

Gummadikaya  pulusu  or ash gourd pulusu which is made with combination of black eyed peas[alasandalu] which are very good for health and easy to prepare lets start to do ..................
For masala =  
  • fenu greek seeds (menthulu) - 1 tsp
  • cumin seeds - 1 tsp
  • urad dal - 2 tsp 
  • channa dal - 2 tsp
  • dhaniya (sabut)- 1 tsp
  • red chillies - 6  

Cooking ingredients = 
  • ash gourd (boodida gummadikaya) - 250 grms 
  • tamarind - 2 inch sized ball
  • turmeric powder 1/4 tsp
  • jaggery - 2 tsp 
  • salt 
  • onion - 2 
  • black eyed peas [alasandalu] - 2 cups 
  • tomato - 2 small
Talimpu = 
  • asafotida a big pinch 
  • mustard seeds 1/4 tsp
  • cumin seeda 1/4 tsp
  • urad dal 1/4 tsp
  • broken red chilli 1
  • oil 2 tsp
Method of preparation = 
  • Heat oil in a pan ,add all masala ingredients in order separately, fry all ingredients on a low flame[in a golden colour] and grind them into a fine powder .
  • Soak the peas for about 3 hours , add 1/4 tsp salt to peas then boil black eyed peas (alasandalu) in a pressure cooker till 3 wistles , then peas are ready to prepare pulusu.
  • Peel and wash ,then chop the onion cut into lenth wise slices 
  • Wash and soak tamarind in a cup of water.and take 1/2 cup of tamarind juice .
  • Cut  gummadikaya into small pieces .
  • Heat oil in a deep vessel  ,add all talimpu ingredients in an order ,when urad dal turns light brown,
  • Add onion to the talimpu and fry still onoins turn golden colour ,then add gummadikaya pieces, tomatoes and add water 1/2 glass of water and cook it covered for 10 minutes .
  • Uncover the vessel then add turmeric powder,salt,tamarind juice,masala powder,grounded jaggery and add 1/2 glass water and cover it for 5 minutes .
  • Again uncover ,and add cooked alasandalu  and stir it for 5 minutes .
  • And serve this gummadikaya pulusu for steamed rice .
గుమ్మడికాయ పులుసు 

మసాలా తయ్యారు కి - 
  • శనగబేడలు  - 1 tsp 
  • మినపబేడలు - 1 tsp 
  • మెంతులు - 1/4 tsp 
  • జీలకర్ర - 1/2 tsp 
  • ధనియాలు - 3/4 tsp  
  • ఒట్టి మిరపకాయలు - 8






ఈ  దినుసులు అన్ని పొయ్యి మీద పెన్నము  పెట్టుకొని ఒక 1/4 tsp నూనె  వేసుకొని విడి విడి గా సన్న మంట  మీద వేయించుకోవాలి .చల్లరినాక పొడి చేసుకొని పెట్టుకోండి .

పులుసు తాయారు కు కావలిసిన వస్తువులు = 
  • తెల్ల గుమ్మడికాయ - 250 grms 

వెనకాల  పచ్చది   తీసివేసి ఒక సారి బాగా  కడిగి చిన్న ముక్కలు గా చేసుకోవాలి/
  • అలసందలు - 1 గ్లాస్ 

ఇవి  ఒక  నాలుగు గంటలు నాన  బెట్టుకొని తరువాత కుక్కర్ లో ఒక గ్లాస్ నీళ్ళు పోసి  నాన  బెట్టుకున్న అలచందలు  మూడు  విసిల్స్  వచ్చేవరకు  వుకిన్చుకొని  పక్కన పెట్టుకోవాలి .

పులుసు తయారీకి  =
  • ఉల్లిగడ్డలు - 2  [ పొడువుగా  ముక్కలు చేసుకోవాలి ]
  • మోటాలు  - 2 [ముక్కకు చేసుకోవాలి]
  • చింతపండు పులుసు - 7 tsp 
  • బెల్లము - 3 tsp [దంచుకున్నది ]
  • పసుపు - 1/4 tsp 
  • తాలింపు గింజలు -  1 tsp [ఆవాలు,జీలకర్ర.మినపబేడలు,కరివేపాకు,ఇంగువ,ఓట్టి మిరపకాయ] 
  • నూనె - 2 tsp 
తాయారు చేసుకునే పద్ధతి =
  • ఒక గిన్న పొయ్యి మీద పెట్టుకొని నూనె వేసుకొని కాగినాక తిరవత గింజలు వేసుకొని వేగినాక ,
  • ఉల్లిగడ్డ ముక్కలు వేసుకొని వేయించుకోవాలి [బంగారు రంగులోకి]
  • తరువాత గుమ్మడికాయ ముక్కలు,టమోటా పండు ముక్కలు వేసుకొని ఒక 2 mints  తరువాత ఒక గ్లాస్ నీళ్ళు వేసుకొని మూత  పెట్టుకొని ఒక 10 mints  తరువాత 
  • మూత  తీసుకొని గుమ్మడికాయలు ఉడికింద అని చూసుకొని ,
  • వుదికింటే [మరీ మెత్తగా వుదకగూడదు]ఉప్పు ,బెల్లము,చింతపండు పులుసు,మసాల పొడి వేసుకొని నీరు కావలి అంటే మరి ఒక 1/2 గ్లాస్ నీళ్ళు పోసుకొని, ఉడక నీయాలి ఒక 5 mints 
  • చివరికి  ఉడక బెట్టుకున్న అలసందలు [వుదబెట్టుకున్న అలసందల నీళ్ళు వుంటే వేసుకోండి]వేసుకొని బాగా కలిపి ఒక   5 mints ఉడక బెట్టుకొని దించుకొని వేడి వేడి అన్నముతో ఆరగించండి .................


PS:Please leave a comment once you are done.
      Thank You!



No comments:

Post a Comment