Uthappam is very lovely tiffen item of South Indians and there are different types of uthappam and I also told you and this is one more type very nice one type of uthappam will tastes different as though all are named same ................so let's learn this .
Ingredients -
Ingredients -
- Rice - 1 glass
- Thin poha / atukulu / flaten rice - 1/2 glass
- Saggubiyyam - 1/2 glass
- Curd - 2 glasses
- Soda-bi-carb a pinch [ cooking soda ]
- Salt to taste
- Onion - 1 small
- Cumin seeds - 1/2 tsp
- Green chilies 4
- Ginger - 1 inch piece
- Cilantro leaves few springs
- Curry leaves - 8
- Wash and soak rice,atukulu,sagubiyyam in 2 glasses water and curd for around 4 - 5 hours and grind it into fine paste adding minimum water if needed .
- By adding few pinches of salt and cooking soda .leave the batter in a warm place for over night .
- Remove stems,wash and finely chop green chiles,
- Wash and tear curry leaves into small pieces
- Peel and finely chop the onion,
- Wash and finely chop cilantro
- In the morning before making uthappam
- Heat a flat pan on a medium and high heat, apply oil to the pan with the back of the spoon.
- when pan gets hot, pour a ladle full of uthappam batter in the middle
- Garnish the uppam with chopped onion,chilies,chopped cilantro,curry leaves .
- Pour oil ( 1 tsp ) around the uthappam [cook uppam in a small flame ]cover it with a lid so it will cook evenly
- And when you see the sides of uppam start changing its colour ,turn to other side
- Leave for few seconds and remove from heat
- Repeat in the same way for other uthappam's also
- Serve hot with coconut chutney or ginger chutney .
Method of preparation =
కావలిసిన పదార్థములు =
- ఉల్లిగడ్డ 1 [సన్నగా ముక్కలు చేసుకోవాలి ]
- పచ్చి మిరపకాయలు - 3 [ సన్నటి ముక్కలు చేసుకోవాలి ]
- బియ్యం - 1 గ్లాస్
- అటుకులు - 1/2 గ్లాస్ [ మందo వి]
- సగ్గుబియ్యం - 1/2 గ్లాస్
- పెరుగు - 2 గ్లాస్సెస్
- అల్లము - 1 ఇంచ్ [ సన్నటి ముక్కలు చేసుకోవాలి]
- కొత్తిమీర - కాస్త [ కడిగి సన్నగా తరుగుకోవాలి]
- కరివేపాకు - 9 ఆకులు [ సన్నగా తరుగుకోవాలి]
- ఉప్పు
- సోడా పొడి - 1/4 tsp
- మొదట బియ్యము,అటుకులు ,సగ్గుబియ్యము రెండు సార్లు కడిగి ఒక రెండు గ్లస్సుల నీరు వేసుకొని ఇంకా పెరుగు వేసుకొని నానబెట్టుకోవాలి .
- ఒక 7 గంటల తరువాత మెత్తగా రుబ్బు కొని తగినంత ఉప్పు సోలా పొడి వేసుకొని బాగా కలిపి పెట్టుకోవాలి ముందురోజు సాయంకాలము [ ఎక్కువ పులుపు తినని వాళ్ళు fridge లో పిండిని పెట్టుకోండి లేక పోతే భయతనే పెట్టుకోవచ్చు ]
- ఇంక ఉదయము ఊతప్పలు వేసుకుందాము ఇలా ....
- పెన్నము పెట్టుకొని వేడి అయ్యినాక , కాలుతున్న పెన్నము మీద పిండి వేసుకొని తరుగు కున్న ఉల్లిగడ్డ ముక్కలు,అల్లము ముక్కలు,కొత్తిమీర,కరివేపాకు,పచ్చిమిరపకాయలు అన్ని వేసుకొని సన్న టి మంట మీద కాల్చుకోవాలి పైన మూత పెట్టుకోండి సమంగా కాలుతుంది .
- అలా రెండు వైపులా కాల్చుకొని వేడి వేడి గా వడ్డించండి
- ఇది కొబ్బెర చట్నీ తో కాని అల్లము పచ్చడి తో కాని చాలా బాగుంటుంది .
Thank You!
No comments:
Post a Comment