Top Food Blogs

Friday, November 30, 2012

PALAKAYALU [ SNACK ]


Preparing traditional savories at home has drastically reduced  over the past few years as there are  shops available in each towns and cities . I reminse my  childhood days of wonder ful aromas from amma's kitchen and inlaw's kitchens cooking savories  like pakodas , mirchi bajji's ,murukulu or chiklie's and palakayalu / gundlu [ we use to call them ] and in all these snacks gundlu are my favorite I use to eat these by watching T.V  there are more types of palakayalu but I like these type of recipe .

Ingredients = 
  1. Rice flour -  2 glasses 
  2. pappulu / putnala pappulu - 1/2 glass { pappulu ,putnala pappulu or dalia are prepared from chickpeas,Not the regular,white chickpeas but from a special veriety of chickpeas specific to India and commonly sold under the name kala chana (or) black chickpeas  }
  3. Cumin seeds - 1 tsp
  4. Dry whole red chillies powder - 1 tsp
  5. Salt 
  6. Lemon - 1 
  7. Oil - 3 spoons 
  8. Curd - 2 cups { as required }
  9. Oil - for deep frying 
Method of preparation = 

preparation of dough = 
  • Sieve the flours and combine all the ingredients in a mixing bowl / big and flat plate .
  • Add cumin seeds , salt , red chilli powder , heat oil 3 tsp and add to the flour and mix well .
  • Add lemon juice and mix well ,
  • Slowly pour enough curd into the mixing bowl and knead the mixture into some what tight dough.
[almost same as (or)a little softer than roti dough]


  • Pinch out small quantities of dough and roll them to small balls , once you are done making balls 

Frying part - 

Heat oil in a kadai . To test weather oil is hot enough to fry, slowly slide a pinch of dough into the oil . If it sizzles and comes to surface ,then the oil is ready .If not , heat the oil a little longer.

Deep fry the palakayalu into golden brown color ....................by turning them with big slotted spoon for some time /3 mints 
Fry on medium flame , remove them with a alotted spoon and drain them on  paper towels covered plate .

Repeat the process with the remaining dough .
Cool them and store in a air tight container.

These crispy rice balls / palakayalu are all time favourite for all ages ......................... 





పాలకాయలు / గుండ్లు 





బియ్యం పిండి - 2 చిట్లు
పప్పులపొడి  - 1/2  చిట్టి   
జీలకర్ర  - 1 tsp 
ఎర్ర కారము - 1 tsp 
ఉప్పు - తగినంత 
నూనె  - 1 గంట [ కాచి పొయ్యాలి ] 
నిమ్మకాయ - 1 
పెరుగు - తగినంత [ పిండి తడుపుకోవడానికి సరిపడ ]
నూనె - 1/2 liter [ వారి వారి పెన్నము కి సరిపడ అంటే బజ్జీలు, వేయించుకోవడానికి వేసుకునేంత ]

చేసుకునే పద్ధతి = 
  • ఒక పెద్ద ప్లేట్ లో బియ్యంపిండి,పప్పులపొడి,ఉప్పు,ఒట్టి కారము  జెల్లిపోసుకొని
  • దానిలో జీలకర్ర,నిమ్మరసం,కాచిన నూనె,వేసి బాగా కలిపి తగినంత పెరుగు వేసుకొని  చేపాతి పిండి  లా తడపాలి ,నీళ్ళు అస్సలు వాడ వద్దు.     
{ దీనినే సన్న జెల్లడ అని అంటారు.దీనిలో  జెల్లి చేసుకుంటే పిండి ,కారము అన్ని బాగా వుంటుంది.}




  •  పొయ్యి మీద పెన్నములో తగినంత నూనె పోసుకొని   కాగనియ్యాలి నూనె బాగా కాగినాక మధ్యస్తపు మంట మీద తాయారు చేసుకున్న గుండ్లు వేసుకొని కాల్చుకోవాలి .
     ముదురు బంగారు రంగులోకి వచ్చేవరకు  కాల్చుకోవాలి 

     ఎప్పుడు అవుతే నురుగు పోతుందో అప్పుడు గుండ్లు  అయినట్టే ఒక ప్లేట్ లో పేపర్ పరిచి అందులోకి తీసుకోండి.  




    PS:Please leave a comment once you are done.
          Thank You!


    No comments:

    Post a Comment