Preparing traditional savories at home has drastically reduced over the past few years as there are shops available in each towns and cities . I reminse my childhood days of wonder ful aromas from amma's kitchen and inlaw's kitchens cooking savories like pakodas , mirchi bajji's ,murukulu or chiklie's and palakayalu / gundlu [ we use to call them ] and in all these snacks gundlu are my favorite I use to eat these by watching T.V there are more types of palakayalu but I like these type of recipe .
Ingredients =
- Rice flour - 2 glasses
- pappulu / putnala pappulu - 1/2 glass { pappulu ,putnala pappulu or dalia are prepared from chickpeas,Not the regular,white chickpeas but from a special veriety of chickpeas specific to India and commonly sold under the name kala chana (or) black chickpeas }
- Cumin seeds - 1 tsp
- Dry whole red chillies powder - 1 tsp
- Salt
- Lemon - 1
- Oil - 3 spoons
- Curd - 2 cups { as required }
- Oil - for deep frying
Method of preparation =
preparation of dough =
- Sieve the flours and combine all the ingredients in a mixing bowl / big and flat plate .
- Add cumin seeds , salt , red chilli powder , heat oil 3 tsp and add to the flour and mix well .
- Add lemon juice and mix well ,
- Slowly pour enough curd into the mixing bowl and knead the mixture into some what tight dough.
- Pinch out small quantities of dough and roll them to small balls , once you are done making balls
Frying part -
Heat oil in a kadai . To test weather oil is hot enough to fry, slowly slide a pinch of dough into the oil . If it sizzles and comes to surface ,then the oil is ready .If not , heat the oil a little longer.
Deep fry the palakayalu into golden brown color ....................by turning them with big slotted spoon for some time /3 mints
Fry on medium flame , remove them with a alotted spoon and drain them on paper towels covered plate .
Repeat the process with the remaining dough .
Cool them and store in a air tight container.
These crispy rice balls / palakayalu are all time favourite for all ages .........................
These crispy rice balls / palakayalu are all time favourite for all ages .........................
పాలకాయలు / గుండ్లు
బియ్యం పిండి - 2 చిట్లు
పప్పులపొడి - 1/2 చిట్టి
జీలకర్ర - 1 tsp
ఎర్ర కారము - 1 tsp
ఉప్పు - తగినంత
నూనె - 1 గంట [ కాచి పొయ్యాలి ]
నిమ్మకాయ - 1
పెరుగు - తగినంత [ పిండి తడుపుకోవడానికి సరిపడ ]
నూనె - 1/2 liter [ వారి వారి పెన్నము కి సరిపడ అంటే బజ్జీలు, వేయించుకోవడానికి వేసుకునేంత ]
చేసుకునే పద్ధతి =
- ఒక పెద్ద ప్లేట్ లో బియ్యంపిండి,పప్పులపొడి,ఉప్పు,ఒట్టి కారము జెల్లిపోసుకొని
- దానిలో జీలకర్ర,నిమ్మరసం,కాచిన నూనె,వేసి బాగా కలిపి తగినంత పెరుగు వేసుకొని చేపాతి పిండి లా తడపాలి ,నీళ్ళు అస్సలు వాడ వద్దు.
{ దీనినే సన్న జెల్లడ అని అంటారు.దీనిలో జెల్లి చేసుకుంటే పిండి ,కారము అన్ని బాగా వుంటుంది.}
- పొయ్యి మీద పెన్నములో తగినంత నూనె పోసుకొని కాగనియ్యాలి నూనె బాగా కాగినాక మధ్యస్తపు మంట మీద తాయారు చేసుకున్న గుండ్లు వేసుకొని కాల్చుకోవాలి .
ఎప్పుడు అవుతే నురుగు పోతుందో అప్పుడు గుండ్లు అయినట్టే ఒక ప్లేట్ లో పేపర్ పరిచి అందులోకి తీసుకోండి.
PS:Please leave a comment once you are done.
Thank You!
PS:Please leave a comment once you are done.
Thank You!
No comments:
Post a Comment