Atakamamidi kura is very rearly available only in season's only . The leafy vegetable which I love more with hot rice with a ghee drop as side uur mirapakayalu ............. tasty . Learn from my kitchen I will tell you .
- Ingredients -
- Toor dal - 1 cup
- Green chillis - 5
- Onion - 1
- Turmeric - a pinch
- Atakamamidi kuura - 1 bunch
- Tamarind - 1/2 lemon size
- Salt - as per
Talimpu -
- urad dal - 1/3 tsp
- mustard seeds - 1/3 tsp
- cumin seeds - 1/3 tsp
- curry leaves - 5
- garlic pods - 2 - chopped
- oil - 1 tsp
Method of preparation -- Remove the leaves of atakamamidi kuura and soft stems also , and wash thoroughly for two times and drain water and keep aside
- Wash and peel chop the onion into pieces
- Wash and soak the tamarind
- In a cooker add toor dal and wash with fresh water and drain that water and add two cups of water and add atakamamidi kura , chopped onion , red chilli powder , turmeric powder
- And close the lid and cook until 3- 4 whistles and remove once done .
- Now , when the lid is open add salt and soaked tamarind pulp and mix well with pappugutti [ wooden stick ] ladel .
- Now finally we do popu - Heat oil in a skillet , add all popu ingredients and fry till golden color and add to prepared dal and close the lid as the aroma /smell will stay to pappu [ this the secret of improvement of taste of dal as talimpu / popu is the heart for any item mainly pappu it impliments taste ]
- Transfer to the serving bowl and serve with hot steamed rice with drop of ghee .
అతకమామిడి కూర పప్పు - అన్నము లోకి రోటీ లోకి ఎంతో బాగుంటుంది ఈ దాల్ ,ఉత్త అతకమమిదికూర ఆకు అని అనుకో వచ్చు కాని చాలా రుచి గా వుంటుంది .
కావలిసిన పదార్థములు =- కంది బేడలు : ఒక కప్పు
- ఉల్లిగడ్డ : ఒకటి
- ఒట్టి కారము - 1 tsp
- అటకమామిడి కూర : ఒక కట్ట [వలిచి బాగా రెండు సార్లు కడగండి]
- పసుపు : కాస్త
- తిరవాత కు : ఒక చెంచా నూనె,ఎల్లిపాయలు, ఆవాలు,జీలకర్ర,ఎల్లిపాయలు,కరివేపాకు
- ఉప్పు : సరిపడ
- చింతపండు : అర నిమ్మకాయ అంత [తగినంత]
చేసుకునే పద్ధతి=- మొదట చింతపండు కడిగి కాస్త నీటి లో నాన బెట్టుకోండి పప్పు అయి పోయే లోపల బాగా నాని చింతపండు కరెక్ట్ గా పడుతుంది.
- తరువాత కుక్కర్ లో కందిబేడలు వేసుకొని కడిగి ఒక కప్పుకు రెండు కప్పు ల నీరు పోసుకొని దీనిలో మొదటే కడుగుకున్న అతకమామిడి కూర ఉల్లిగడ్డముక్కలు, కారము కాస్త పసుపు వేసుకొని మూత ముసి విసిల్ పెట్టుకొని ముట్టించుకోవాలి .
- ఒక మూడు విసిల్లు వచ్చినాక దించు కోవాలి .
- విసిల్ తీయడానికి వచ్చినాక తిగినంత చింత పండు, ఉప్పు వేసుకొని పప్పుగుట్టితో ఎనుపుకోవాలి ఇలా .....
ఈ కట్టే నే పప్పుగుత్తి అని అంటారు .- బాగా ఎనుపుకున్న తరువాత పక్కన పెన్నము మీద నూనె వేసుకొని తిరువత పెట్టుకోవాలి మొదట ఎల్లిపాయలు వేగినాక మినప,ఆవాలు,జీలకర్ర,కరివేపాకు అన్ని వేసుకొని వేగినాక ఏనుపు కున్న పప్పులో వేసుకొని
note :Please leave a comment once you are done.Thank You!
For more recipes check my blog - ammachethiruchi.blogspot.com
No comments:
Post a Comment