Top Food Blogs

Saturday, August 4, 2012

PULIHORA [ WITH TAMARIND]



Tamarind pulihora is very traditional  recipe in andhra prepared in all festivals .First  we learnt about pulihora pulusu which can be preserved for 15 - 20 days in fridge and when we want we can mix with rice and eat .but the preparation process is heavy ,this is simple way of preparing pulihora pulusu it will stay for 2 - 3 days in fridge we can mix with rice and eat .Both tastes are different .But both are super taste .

Ingredients -
  • tamarind 11/2 inch sizes ball 
  • cooked white rice - 5 bowels 
  • turmeric - 1/2 tsp
  • jaggery gratted - 1/4 tsp
  • salt to taste
  • red chilli powder - 1/2 tsp
  • green chillies - 5 
Talimpu - 
  • chana dal - 1 tsp 
  • mustard seeds - 1/2 tsp
  • cumin seeds - 1/2 tsp 
  • urad dal - 1/8 tsp 
  • broked red chillies - 1
  • oil - 6 tsp
  • curry leaves - 10 
  • asafoatida a big pinch
Method of preparation - 

  • Soak  tamarind  for 15 mints  in a glass of water and extract pulp [thick pulp]
  • Wash remove stems and  slice green chillies 
  • Heat oil in a pan ,add all talimpu  ingredients in order ,when chana dal and urad dal  start turning into golden colour add green chillies stir for a sec and
  • Then add tamarind pulp salt and red chilli powder and jaggery and turmeric powder
  • Leave the tamarind mixture to bubble for 10 - 13 mints until the oil separates and then remove from heat 
  • In a mixing bowel add prepared pulihora pulusu to the prepared rice and mix thoroughly and serve after 5 mints so that the flavor will touch to the rice.

కావలిసిన  పదార్థములు - 

చింతపండు పులుసు - 1/ 2 కప్ [చిక్కగా చేసుకోవాలి ]
ఉప్పు - తగినంత 
ఒట్టి  కారము - 1/2 tp
పచ్చిమిరపకాయలు  - 4 [సన్న ముక్కలు చేసుకోవాలి ]
పసుపు - 1/4 tsp 
బెల్లము - 1/4 tsp
తిరవాత  గింజలు - శనగ బేడలు - 1/4 tsp,మినపబేడలు     
ఆవాలు,జీలకర్ర  అన్నికలిపి  1/8 tsp ,కరివేపాకు,ఇంగువ  
తయారు  చేసుకున్న అన్నము - 5 గిన్నలు 
తయారు  చేసుకునే  పద్ధతి - 
మొదట  ఒక  పెన్నము  పొయ్యి  మీద  పెట్టుకొని  నూనె వేసుకొని  కాగినాక  తిరువాత గింజలు  వేసుకొని  వేగినాక చింతపండు పులుసు  వేసుకొని  పసుపు ఉప్పు,కారము బెల్లము  వేసుకొని  బాగా  కలుపుకొని  చిక్కగా  అయినాక  10 - 15 mints అయిన్నాక  పొయ్యి  మీద  నుంచి  దించుకోవాలి  
తరువాత  ఉడికించిన  అన్నములో   వేసుకోవాలి  బాగా  కలుపుకోవాలి  ఒక  పదినిముశముల  తరువాత  వడ్డించండి  అప్పటికి  బాగా  మగ్గుతుంది  .





PS:Please leave a comment once you are done.
      Thank You!

1 comment:


  1. Buy any karam powders and podis for side to idly, dosa or any other break fast item online. Delivering Home Made Masalas, Pulihora / Puliyodharai / Puliyogare / Pulikachal paste of South India to the world. FREE SHIPPING, NO PRESERVATIVES, HOME MADE, Tasty & Best in Quality.

    ReplyDelete